plaatje-blog-zonder-tekst-een-volgende-stap

We stappen inmiddels al de lente in. De tijd waarin datgene wat allemaal niet zichtbaar aan het groeien was, naar bovenkomt. Bij Guide to Lead is ondertussen ook iets moois ontstaan. Want Guide to Lead groeit zelf ook!

Bas Dingjan is toegetreden tot Guide to Lead. Zo werd ‘ik’ een ‘wij’. Samen gaan we verder om ook andere groeiende organisaties te ondersteunen bij hun ontwikkeling. Ieder zo met onze eigen bagage, maar absoluut complementair! Beide gericht op ontwikkeling, maar vanuit heel andere perspectieven. Daar waar Bas met de bril van zingeving en HR de wereld bekijkt, kijk ik met een breinbril en als psycholoog de wereld in. Bas met zijn enorme rust, ik vanuit mijn energie om dingen ’rond’ te maken. Beide met een stevige analytische blik, elk met een eigen manier van mensgericht zijn.

Samen bouwen we verder aan Guide to Lead. Telkens weer gevolgd door een volgende stap.

Bas schreef hieronder zijn eerste blog om zich vanuit het perspectief van ontwikkeling aan je voor te stellen.

Met groet,

Jacquelien

 

Een volgende stap …

Eens werd een Zen-monnik, die ervaren was in meditatie, gevraagd hoe hij toch zo ingekeerd kon zijn, ondanks zijn vele bezigheden. Hij antwoordde:

“Als ik sta, dan sta ik;
als ik ga, dan ga ik;
als ik zit, dan zit ik;
als ik eet, dan eet ik;
als ik lees, dan lees ik.”

“Dat doen wij toch ook?” Maar hij antwoordde:

“Nee, als je zit, dan sta je al;
als je staat, dan loop je al;
als je loopt, dan ben je er al;
als je eet, dan ben je klaar;
als je leest, wil je het boek al uit hebben.”

Per 1 april werk ik als organisatieontwikkelaar bij Guide to Lead. Na 8 jaar gewerkt te hebben als trainer en adviseur sla ik nu een nieuwe weg in. Al sinds jaar en dag werk ik in en met veranderende organisaties. Dat doe ik met heel veel geduld en mededogen voor de mensen met wie ik samenwerk. Want ik weet hoe lastig het kan zijn om te veranderen. Het is niet de eerste keer in mijn leven dat ik een belangrijke verandering in mijn loopbaan doormaak.

In 2005 nam ik één van de belangrijkste besluiten van mijn leven. Ik besloot mijn leven te delen met Jacquelien. We besloten om na een periode van op en neer pendelen met een weekendtas tussen twee huizen om samen te gaan wonen. Een besluit met nogal wat gevolgen. Want het betekende de verkoop van een recent gekocht huis en het opzeggen van een goede baan. Het samenwonen was en is heel fijn. Alleen qua loopbaan kwam ik in een soort van overgangsperiode terecht. Ik werkte bij en voor verschillende organisaties. Deed wat freelance werk en werkte zo nu en dan als oproepkracht voor mijn oude werkgever.

Als ik terug kijk op deze periode kan ik daar vanuit verschillende perspectieven naar kijken.

Toen ik er middenin zat, vond ik het een onplezierige periode. Ik voelde dat ik in een tussenfase zat, maar ik wilde deze fase overslaan en aankomen op de bestemming. Terwijl ik daar zat, stond ik eigenlijk al en terwijl ik stond, liep ik al.

Een tweede perspectief is hoe ik nu terug kijk op deze periode. Het was echt een hele waardevolle periode in mijn leven. Een periode die ik nodig had om echt afscheid te nemen van mijn oude leventje. Een periode waarin ik heel ervaringsgericht ontdekte waar mijn kracht lag. Waarin ik ontdekte wat ik wilde doen qua werk en wat hierbij voor mij belangrijk was. Het was een periode die hielp om echt focus te krijgen. Een periode die de opmaat was naar 8 mooie jaren bij Adviesbureau Atim.

Het laatste perspectief dat ik wil bespreken is het perspectief van een organisatieontwikkelaar. Als organisatieontwikkelaar kom ik bij heel veel organisaties in verandering en ontwikkeling. Dat zijn organisaties die zich ook in een overgangsfase bevinden. Organisaties die zo snel mogelijk van A naar B willen. Organisaties die soms vergeten om dankbaar te zijn voor dat wat was. Organisaties die het liefst B gerealiseerd willen hebben en de overgangsperiode willen overslaan. Organisaties willen soms het boek al uit hebben voor ze begonnen zijn met lezen.

En dat is begrijpelijk. De overgangsfase is vaak een periode van zoeken, puzzelen en tasten in het duister. Een periode waarin de dingen nog niet optimaal verlopen en soms zelfs mis gaan. Het zijn twee stappen voorwaarts en dan weer een stap terug moeten doen. Het is ook een periode van onzekerheid en het soms ook echt even niet meer weten.

Aan de andere kant is het ook een periode van creativiteit. Een tijd waarin je met dingen kunt experimenteren. Een periode van samen de schouders er onder zetten. Het is een periode van afbreken en ook van samen bouwen.

Bij Guide to Lead ondersteunen wij organisaties in deze fase van overgang. Dat doen we omdat we deze fase heel goed kennen en doorleefd hebben, omdat we organisaties vanuit deze fase echt verder kunnen helpen en omdat in deze fase de meeste ruimte voor ontwikkeling zit.

Ik zie er naar uit om elkaar te ontmoeten en misschien zelfs wel met elkaar aan de slag te gaan. Wil je nader kennismaken, dan lees je hier meer en natuurlijk op mijn LinkedIn-profiel. Daarnaast ben ik te bereiken via het telefoonnummer 06-23 762 881.

Met warme groet,
Bas

Ebook groeien met stoeien 20150214

Krijg GRATIS het e-book ‘Stoeien met groeien: 4 groeistuipen de baas’.

Voornaam *
E-mailadres *

Jouw gegevens worden alleen door Guide to Lead gebruikt en niet aan derden verstrekt

 

Guide to Lead

Postadres
De Sikkel 3
8141 HD Heino

06-53 424 177 (Jacquelien)

06-23 762 881 (Bas)

 

Bezoekadres
A. van Sonsbeeckstraat 1
8141 VA Heino

 

KvK 65 783 808
Bank NL76 KNAB 0255 2584 02

Zusterbedrijf van Door Zien Wijzer