Jassen

 

Al sinds het begin van mijn ondernemende bestaan, stuur ik mijn gewaardeerde netwerk en klanten een nieuwjaarsboodschap. Inmiddels is het een traditie geworden dat ik altijd een verhaaltje ter ‘overpeins’ stuur. Een aantal klanten ziet er zelfs naar uit om ‘m weer te mogen ontvangen! Dit jaar een verhaaltje vanuit het boek ‘Misschien wisten zij alles’ van Toon Tellegen. Toon Tellegen is een van mijn favoriete auteurs die er in slaagt zowel een leuk verhaal te schrijven en er een mooie moraal aan toe te voegen, zonder dat het onmetelijk zwaar wordt.

 

‘Weet jij eigenlijk wel zeker dat jij de schildpad bent, schildpad? vroeg de krekel op een ochtend aan de schildpad.
De schildpad keek hem beduusd aan en begon na te denken. Na een tijd zei hij: ’Nee. Dat weet ik niet zeker.’
Somber gluurde hij onder zijn schild vandaan naar de krekel.
‘Ik weet wel dat ik de krekel ben,’ zei de krekel. ‘Ik tsjirp, dus ik ben de krekel.’ Hij maakte een sprongetje van plezier.

 

Ik doe niets, dacht de schildpad. Maar dat is volgens mij niet genoeg om de schildpad te zijn.
De kikker had het gesprek gehoord en zei: ‘Ik kwaak, dus ik ben de kikker.’
‘Inderdaad, kikker, inderdaad,’ zei de krekel. ‘Jij kwaakt, dus jij bent de kikker.’
Zij sloegen elkaar op de schouders en keken de schildpad tamelijk meewarig aan.
Zou ik dan misschien niet de schildpad zijn? dacht de schildpad. Maar wie zou ik dan zijn …? Als ik nou eens denk: ik schuifel, dus ik ben de schildpad… Hij schuifelde wat heen en weer. Nee, dacht hij. Dat is niets. Er schuifelen er trouwens al zoveel.

 

De schildpad voelde zich eenzaam en onzeker, terwijl de krekel en de kikker vrolijk wegliepen, elkaar op de schouders sloegen en zongen: ‘Wij weten wie we zijn!’
Toen klonk er opeens een geraas vanuit de top van de eik waaronder de schildpad stond. Het was de olifant die daar bij zonsopgang naar toe was geklommen. Nu viel hij.
‘Ik val…’ kon hij nog net roepen. Toen viel hij met een zware slag op de grond vlak naast de schildpad.
Dat is de olifant, dacht de schildpad somber. Dat staat vast.

 

Even later sloeg de olifant zijn ogen op. ‘Hallo schildpad,’ zei hij zachtjes.
Weet je zeker dat ik dat ben? vroeg de schildpad verbaasd. ‘Weet je dat echt zeker?’
‘Ja’ kreunde de olifant, en met een pijnlijk gezicht voelde hij aan de enorme bult op zijn achterhoofd.
De schildpad had de krekel en de kikker wel achterna willen hollen. Maar ja, dacht hij, als ik dat doe geloven ze helemaal niet dat ik de schildpad ben. En dus bleef hij stilstaan, in het gras, onder de eik, en zei zachtjes tegen zichzelf: ‘Hallo schildpad. Hallo.’

 

Afgelopen jaar ben ik verder gegaan met twee bedrijven. M’n oude jas zat me niet meer als gegoten, maar je oude jas wegdoen … Da’s ook niet niks. Het was tenslotte gedurende 10 jaar mijn jas, die mij als persoon ook een identiteit gaf. Al mijn klanten kenden me vanuit die oude jas. En wat zou er gebeuren als ik een nieuwe jas zou aantrekken. Sterker nog, twee nieuwe jassen …

Met de 2 nieuwe jassen ben ik helemaal in m’n nopjes. Maar het is natuurlijk ook gewoon even wennen! Wennen aan hoe je jezelf voorstelt aan nieuwe mensen die je leert kennen. Wennen in hoe je je met alle nieuwe en oude media je zichtbaar maakt. Wennen hoe je met twee jassen afwisselt afhankelijk van de behoefte van de klant.

Zo’n nieuwe jas moet nog even naar je lijf gaan staan. Daar waar de stof nog eerst wat stug is, moet het nog allemaal soepel worden. Zodat je er ‘stijlvol’ in kan bewegen. Dat doet je af en toe, net als bij de schildpad, afvragen wat jou jou maakt. Je moet weer even wennen aan hoe je jezelf uitdrukt vanuit deze bedrijven.

Guide to Lead nam in 2015 z’n plek steeds meer in. Allereerst schreef ik het e-book “stoeien met groeien: 4 groeistuipen de baas”. Als organisatieontwikkelaar mocht ik een organisatie verder helpen bij het t bepalen van z’n horizon. Met vele beelden verkenden we verschillende scenario’s. Verder gaf ik veel workshops op het gebied van ‘emotioneel’ verandermanagement (Change with the brain in mind), voor zowel brancheverenigingen als binnen opleidingen op het gebied van projectmanagement. Ook begeleid ik een maatschap bij hun enorme bedrijfsgroei. Wat is het prachtig om te zien als er letterlijk zaken op hun plek vallen!

En 2016 wordt waarschijnlijk ook een jaar van vergroting van Guide to Lead … Maar daarover meer, zodra de plannen in een iets verder stadium zijn. De verkenningen zijn in ieder geval gestart! Ook tijd voor interne ontwikkelingen en groei dus …

Met welke jas sluit jij 2015 af? Zat ‘ie als gegoten? En ga je met diezelfde jas het nieuwe jaar in? Of wordt er in het volgende jaar nog wat aan de pasvorm gedaan of accenten verlegd? Accessoires toegevoegd of juist achterwege laten? Of is het zelfs tijd voor een andere jas? Ik wens je hoe dan ook een jas aan waarin je je lekker thuisvoelt!

 

Een heel goed en zelfverzekerd 2016 toegewenst!

Ebook groeien met stoeien 20150214

Krijg GRATIS het e-book ‘Stoeien met groeien: 4 groeistuipen de baas’.

Voornaam *
E-mailadres *

Jouw gegevens worden alleen door Guide to Lead gebruikt en niet aan derden verstrekt

 

Guide to Lead

Postadres
De Sikkel 3
8141 HD Heino

06-53 424 177 (Jacquelien)

06-23 762 881 (Bas)

 

Bezoekadres
A. van Sonsbeeckstraat 1
8141 VA Heino

KvK 65 783 808
Bank NL76 KNAB 0255 2584 02

Zusterbedrijf van Door Zien Wijzer